Hieman varusteistani :

Tällä hetkellä vermeeni (vaellusvarusteet) ovat seuraavanlaisia, pikkuhiljaa rahavarojen myötä antaessa hankittuja:

Kengät ovat Meindl Island Pro-Goretex, kumppareita en enää jalkaani pistä, piste. Sukkina käytin viimeksi pelkästään Falken TK-3, jotka tarkoitettu lämpöisille keleille. Bridgedalella on hyvät Coolmax-alussukat. Alusvaatteina on Finnsvalan polypropyleeninen reikäkerrasto, tosi hyvä, kalsareina silkkiboxerit ovat hyvät kesälämpimillä. Kylmemmille ilmoille varalla on saman valmistajan villa-polypropyleeninen kerrasto. Tavalliset puuvillaiset kauluspaidat ovat toimineet ihan hyvin päällyspaitoina, keinokuituisista jos löytäisin hyvän niin ostaisin. Fleece-takki (Sasta) on oiva juttu. Päällyshousuina on Hagöfsin Rabot- erähousut, hyvät ja keveät. Huonompia kelejä varten osoittautui hyväksi North Face Kitchana- 3GT-takki, sadelahkeet ainakin kesäolosuhteissa on toimiva systeemi. Päässä on huopahattu, tein siihen huntutyllistä hyttysverkon, mahtuupi jopa syömään se päässä. Silkkinen kaulahuivi on hyvä olla, käsineet voivat olla tarpeen myös.

Telttana on toiminut luotettavasti Fjällrävenin Akka, vähän on painava mutta onpa tilaakin ihan riittävästi kahdelle. Makuupussina on Ajungilukin Kompakt 10, ei ole paleltanut kertaakaan. Makuualustana on Fjällun solumuovinen, avaruushuopa teltan lattialle on hyvä eriste. Trangia kaasupolttimella on toiminut luotettavasti keittiönä, kaasua kului hiukan toista pulloa kahteen mieheen 9 päivän reissulla. Pari vuotta olen köpötellyt vaellussauvojen kera, ne ovat tosi mainio apu etenkin Yliperän kiveliöillä. Rinkkani on savotta 906, rosnakin on mutta en ole sitä oppinut pitämään, hyviäkin niitä varmasti on. Saha ja kirves ovat Yliperällä tarpeettomia, samoin kesällä taskulamppu (Uke on hyvä). Pienillä kiikareilla on hyvä tiirailla vähän etäämmällekin, aurinkolasit ovat tarpeen unohtamatta tietenkään jonkinlaista kameraa vaikka hankalaahan se on täysin maisemia ikuistaa, no onhan ne muistikuvat kuitenkin... Pientä ensiapuvalmiutta ei sovi unohtaa, sidetarpeita ja hiukan lääkkeitä oman harkinnan mukaan, ja hyttyskarkotteita ei sovi kotiin unohtaa vaikka ylhäällä tunturissa niistä ei juuri haittaa ole. Ruokailuvälineinä on pari muovikuksaa ja lusikka, pikkukauha ja vispilä tarvitaan. Puukkoa ja tulitikkuja (filmipurkissa) ei pidä unohtaa. Peseytymisvälineet mallia kevyt (pyyhkeenä on sideharsovaippa paras).

Ruokatarpeissa kun muistaa jottei vettä kanna, niin hyvin pärjää. Kuivattu jauheliha, makaronit, riisi, nuudelit, mysli, näkkäri, korput, voi, kiisselijauheet, pata-ainekset, suklaa, taatelit, meetvursti, ... tulevat tutuiksi. Määrät oppii melko pian arvioimaan, en tässä niitä ehdottele, niin ja kahvia myös ! Vesipullon voi mukaansa ottaa, vaikka ilmankin varmaan pärjäisi, mutta hyvähän se on huikat ottaa tarvitsematta puroa etsiä. Painoa kertyy varusteille helposti 25 kg, kevyempiäkin varusteita markkinoilla on, mutta niillä on tiettävästi tapana olla hinnakkaampia. Kerran kesässä sitä jaksaa vähän kantaakin. Mutta kuten todettua niin ei reissussa mikään kiire ole, voi se reppu hiukan painaakin. Kantapään kautta (kirjaimellisesti) olen oppinut, ettei köyhällä ole varaa halpaa ostaa, ei retkeilyvarusteissakaan, mutta täytyy se jokin kohtuus muistaa, (tai ainakin vaimo muistuttaa).

Kalastusvehkeeni mitä mukana kuljettelen vaelluksilla eivät ole mitään erikoisia: perhovapani on mallia matka AFTM 6 ja perhot pieniä ja mustia, lippojen ja pikkuvaappujen nakkeluun on pieni telehaspeli. Kokoonmenevä haavi ei tilaa juuri vie, kevyet perholiivit kulkevat rinkassakin. Kahluusaappaat saavat luvan riittää, niillä on myös hyvä jokia ylitellä. Kalaa saa jos jaksaa yrittää ja niitä on, lehtiä ja kirjoja löytyy...

Erävaellus kiehtoo minua kovin, varsinkin Käsivarren Yliperä karuudessaan on lumonnut minut täysin. Myönnettäköön kiveliöiden vaikeakulkuisuus paikoitellen, mutta se tietty avaruus minkä siellä voi kokea -niin se on vain koettava. Toisaalta ei Saariselkä tai paremminkin Urho Kekkosen kansallispuisto ole yhtään hassumpi, hetket Lumi- ja Paratiisikuruissa ovat ikimuistoiset. Eikä sitä aina tarvitse Lappiin suunnistaa, jo retket lähimetsiin kaikkina vuodenaikoina ovat antoisia...

linkit:

PÄÄSIVU
Käsivarsi -99
Käsivarsi -2000
Didnun kautta Haltille -2004
Saariselkä -98
Saariselkä -02
Karhunkierros -96
perhokalastus, reissuja: Teno-2001
muuta mukavaa perheen parissa...
Vaellusvarusteistani (Antti Kalliokoski)
Aloittelevan perhokalastajan varusteet (Pohjolan Perhokalastaja)