Saariselkä syksyllä -98 :
Paratiisikuru

Lauantaina 5.9.98 Tankavaaran opastuskeskuksessa kuultiin siltatyömaasta Aittajärven tiellä, no siitä seurasi 20 km:n huonokuntoinen kiertotie. Mielettömien hakkuuaukkojen jälkeen auto soramonttuun parkkiin ja edessä avautuu Urho Kekkosen Kansallispuisto. Suomun yli pikkusaaren kohdalta helposti, vettä oli vain puoleen sääreen. Suomun vartta alaspäin ja Muorravaarakkajoen yli, se olikin jo hiven vaikeampi juttu. Eikun leiri pystyyn ja kalaan, keli hieno aurinkoinen lämmintä vissiin +18. Tapasin joen varressa tutkijoita kalatutkan kanssa, ei olleet Luttoon istutetut lohet tänne asti ennättäneet.

Lämpimän yön jälkeen Muorravaarakkajokivartta ylös, melko surkee pätkä talsia enimmäkseen pahaista suota ja kilometrejäkin arvioidun 16 sijaan ainakin 20 ja yli, enpä enää ikuna tota väliä talsi, suota on kotonakin.

Seuraavana päivänä ilman kantamuksia käytiin tutustumassa ympäristöön Muorravaarakan Ruoktulta. Alkuun vaikuttavan Pirunportin läpi ja Ukselmapään huipulle ja edelleen Paratiisikuruun, se on muuten nimensä veroinen (tutustumisen arvoinen paikka). Pari pientä lampea syvässä kurussa rinteillä vaivaiskoivuja, ollut joskus enemmänkin mutta lumivyöry vienyt. Vesiputous jonka vierusta nousimmekin ylös suoraan Lumipään huipulle ja edelleen Lumikurunojaa pitkin alas Lumikuruun, tosi hieno lehto maa punaisenaan ruskasta.

ruska on...      Lumikurussa      puro solisee vieressä,hienoo...

Muorravaarakassa syötyämme käytiin vielä Tiuhtelmakurun yläpäässä, tosi hieno sekin, pieni puro solisee vehmaassa lehdossa melko jyrkässä rinteessä.

Seuraava päivä alkoikin sumuisena, ja se tuottikin meille tepposen. Olimme tuudittautuneet eilen jo ennakkoon vähän tutustuttuamme tämän päivän reittiin jotta helppo juttu. Eipä ollutkaan vaan hiukan vielä huolimattomasti karttaa kun luettiin niin huomattiin olevamme, niin missä ? ei siis varmaa tietoa. Tunnin huuhailtuamme ei auttanut kuin palata Lumikuruun, kompassiin luottaen suoraan yli seljänteen ja Pälkimäojan latvoille.

Mitä tästä siis opimme:aina tiedettävä missä on, etemmäs ei toinna mennä ! No tämäpä olikin ainut probleemi reissullamme.

Sokosti näkyy edessäni...Tiuhtelmakurussa         ..eipä näy Sokostin huippua...
Sokosti sumussa

Ja ei muuta kuin Luirolle saunaan. Keli vaan jatkuu seuraavanakin päivänä sumuisena, käytiin kuitenkin Sokostin huipulla; keli surkee, satoi, tuuli, märkää, kylmää, näkyvyys jotain 15 m...käyty on (en muuten suosittele sateella, voipi olla hiukan liukasta=vaarallista). Matka jatkuu helppokulkuista kangasmaastoa pitkin Raappananmajan kautta Pikkuluirolle, jossa reissun ekat ötökät. Katsottiin viisammaksi jatkaa Pälkimäojan varteen. Tunnelmallinen paikka puron solistessa vieressä ja porojen tepastellessa. Iltanuotiolla mukava rupatella ventovieraiden kanssa, vailla titteleitä. Aamuvarhaisella yli Siliäseljänteen sumussa, ongelmitta kuitenkin uudemman kerran Paratiisikuruun joka olikin muuttunut tunnelmaltaan täysin, kurun pohjan kietoutuessa sumuharsoon, sateen kastellessa matkamiehiä. Kohti Sarviojaa, jossa olikin sangen kansainvälistä seuraa: ainakin Ranskasta ja Uudesta-Seelannista.

Perjantai 11.9.98: Sudenpesän kautta Kaarnepää kiertäen ja Maantiekurunojaa pitkin Aittajärvelle pikaisesti yli Suomun. Reissussa rähjääntyneet eli kastuneet kamppeet pikaisesti Pösön peräkonttiin ja korjatun sillan yli kylpylään uimaan ja hotellille ruskatansseihin.

Hyvä reissu, vaeltajia melko paljon. Saariselän suosiota ei voi ihmetellä, maastot pääosin melko helppokulkuisia, laaksoissa hyvät polut, mutta korkeimmilla paikoilla löytyy jo vähän vaikeampaakin. Suunnistustaitoa tarvitaan kuitenkin. Erämaassa kun ollaan tulee varautua sään äkillisiinkin muutoksiin. Valtatien varresta voi poiketa vaikka hetkeksi, olla viikon tai kolme, lähteä voi myös Aittajärveltä, tai Rajajoosepista, tai jostain muualta, kartat on hyviä ja Metsähallitus opastaa.


linkit:


Pääsivu

Saariselkä -02
Käsivarsi heinäkuussa -99
Käsivarressa heinä-elokuussa -2000
Didnun kautta Haltille -2004
Karhunkierros -96
perhokalastus, reissuja: Teno-2001
Hiukan varusteistani
muuta mukavaa perheen parissa...